W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Szczegółowe informacje znajdują się w POLITYCE PRYWATNOŚCI I WYKORZYSTYWANIA PLIKÓW COOKIES. X

Aktualności


Ogólniak z klimatem

Ogólniak z klimatem

13.06.2022
We wrześniu 2021r Liceum Ogólnokształcące przystąpiło do ogólnopolskiego projektu "Globalna szkoła” - "Razem dla klimatu”, którego organizatorem było Centrum Edukacji Obywatelskiej. Koordynatorem szkolnego projektu była Małgorzata Zygadło, która przez 9 miesięcy wraz z grupą uczniowską pogłębiała wiedzę na temat zmian klimatycznych.
Edukacja globalna to część kształcenia obywatelskiego i wychowania, która rozszerza ich zakres przez uświadamianie istnienia zjawisk i współzależności globalnych. Jej celem jest przygotowanie uczniów do stawiania czoła wyzwaniom dotyczącym całej ludzkości.
Naszym głównym zadaniem, w ramach udziału w kursie, było przygotowanie szkolnej "Akcji dla klimatu”. Młodzież musiała zaplanować, w jaki sposób przekazać społeczności szkolnej zdobytą w czasie projektu wiedzę. W tym celu zorganizowaliśmy w szkole cykl konkursów, które miały uświadomić młodym ludziom, że każde nasze działanie, nawet najmniejsze, może pomóc klimatowi. Konkursy odbywały się w maju. Pierwszym z nich była szkolna zbiórka makulatury. W ramach akcji udało nam się zebrać 300 kg papieru, który wymieniliśmy na drzewka i tym samym zmniejszyliśmy ilość tlenku węgla(IV) w środowisku. I miejsce zdobyła Wiktoria Knopczyk, która przyniosła 86 kg makulatury, II miejsce Jan Ignac z wynikiem 49 kg i miejsce III Julia Samolak z wynikiem 38 kg.
Drugi etap akcji szkolnej to konkurs na danie bezmięsne. Produkcja mięsa jest odpowiedzialna za 18% gazów cieplarnianych spowodowanych działalnością człowieka i pozostawia ogromny ślad węglowy, dlatego warto pomyśleć o ograniczeniu jego spożycia w naszej diecie. Uczniowie w ramach konkursu przygotowali pyszne dania, a komisja konkursowa oceniła je pod kątem smaku, estetyki i kreatywności. Pierwsze miejsce w konkursie zajęła Patrycja Bartol za cukinię faszerowaną wege mięsem mielonym z białka pszenicy, mozzarellą i pomidorami. Miejsce II Maja Zygadło za Tikka Masala z tofu i chlebkiem naan, a III miejsce Jan Ignac za pyszne gołąbki z kaszy i grzybów.
Podsumowując działania edukacyjne związane z globalnym ociepleniem, w każdej klasie przeprowadzony został test wiedzy o przyczynach i skutkach zmian klimatycznych. Jego celem było podsumowanie wcześniejszych działań i ich ewaluacja.
10 czerwca grupa projektowa, przygotowująca wszystkie szkolne akcje, spotkała się po raz ostatni w tym roku szkolnym. Tym razem bawiliśmy się wspólnie w naturze, dziękując sobie nawzajem za wytrwałość i okazywane sobie wsparcie.
Wierzymy, że mądra edukacja to podstawa lepszego świata. Edukacja globalna i ekologiczna to jej ważna część. Podejmując jej tematykę w naszej szkole budujemy lepszą przyszłość.
Napisz do nas
lub zadzwoń
kopertasekretariat@lorogozno.pl
kopertadyrektor@lorogozno.pl

Liceum Ogólnokształcące  im. Przemysława II w Rogoźnie
64-610 Rogoźno, ul. Wielka Poznańska 61
tel.: (67) 26-17-031
Odwiedź nas na:
Facebookyoutube